Zit er een tikkend geluid in de motor of wil de auto helemaal niet meer starten? Dan kan er motorschade zijn. De oorzaak van motorschade kan van alles zijn. Veel voorkomende oorzaken van een defecte motor zijn:

  • Een gebroken distributieriem
  • Te weinig onderhoud
  • Te weinig olie
  • Slijtage
  • Kapot lager
  • Kapotte keering
  • Of een defecte zuiger / klep / nokkenas
  • Temperatuurprobleem (motor te snel warm)
  • Blauwe of zwarte rook

 

Hoge herstellingskosten

hoge-kosten-euroEen kapot of tikkend motorblok laten laten herstellen is een zeer kostbare zaak. Een garagist moet in veel gevallen het motorblok open maken om te zien wat er aan de hand is. Hier gaan veel arbeidsuren inzitten, waardoor het een kostbare zaak wordt. Een onderzoek alleen kan al gemakkelijk 500 euro kosten. Dan wordt er slechts gekeken en nog geen onderdelen vervangen. Vaak is het einde zoek wanneer er problemen zijn met het motorblok.

 

Gebroken distributieriem

gebroken-distributieriemDe distributieriem heeft een belangrijke taak. Zijn taak is namelijk om ervoor te zorgen dat de nokkenas in beweging wordt gebracht waardoor de kleppen op het juiste moment openen en sluiten. Wanneer de riem breekt komt de nokkenas stil te liggen en duwt de zuiger de kleppen kapot. Vaak gaat niet alleen de klep (kleppen) kapot maar ook de zuiger. Deze reparatie kost minimaal 1250 euro, afhankelijk van het motorblok. De reparatie aan een 6 cilinder valt nog vele malen duurder uit dan aan een 3- of 4 cilinder. Bij garagisten adviseren meteen de waterpomp en de spanrollen te vervangen wanneer de distributieriem vervangen wordt. Een nieuwe waterpomp kost tussen de 200 en 500 euro.

 

Kapot lager

kapot-lager-auto

Wanneer er in het motorblok een lager kapot is, maar dat in veel gevallen een tikkend geluid. In een motorblok zit veel verschillende lagers welke moeilijk te bereiken zijn. Vaak moet het motorblok flink uit elkaar gehaald worden om ze te kunnen vervangen. Een lager vervangen zoals een krukas lager of een drijfstang lager, kost vele honderden euro’s. Bij een gemiddeld motorblok kost dat snel boven de 800 euro.

 

Kapotte cilinder kop pakking

pakking-kapot-motorblokWanneer de cilinderkop pakking lek is dan verliezen de cilinders compressie. In feite lekt het motorblok. De cilinders worden gekoeld door koelvloeistof. Wanneer er een lekkage is aan de koppakking, dan kan er olie bij de koelvloeistof komen of koelvloeistof bij de olie. Soms resulteert die in een gele mayonaise achtige substantie welke onder de oliedop zichtbaar is. In veel gevallen loopt de temperatuur van de motor ook snel op.

 

Wagen verkopen met kapotte motor

Vaak is een wagen slecht te verkopen wanneer deze een kapotte motor heeft. Een motor herstelling kost snel 1500-2500 euro en een ruilmotor 3500 euro. Via deze website is een wagen met kapotte motor verkopen echter geen enkel probleem! U kunt namelijk gratis en vrijblijvend uw auto aanmelden. Uw wagen komt na aanmelding in een speciale veiling te staan waar erkende garagisten en dealers op aan kunnen loggen. Hier kunnen zij uw wagen bekijken en een bod uitbrengen. U mag 3 dagen over het bod nadenken. Gaat u binnen deze tijd akkoord, dan heeft u uw wagen verkocht! De wagen wordt bij u opgehaald en direct afgerekend. Een keuring voor verkoop is niet nodig.